Recepten

Spinazietaart met ricotta

Wat heb je nodig voor vier personen:

 

·     Olijfolie

·     Plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid)

·     Paneermeel

·     2 teentjes knoflook

·     600 gram verse spinazie

·     4 eieren

·     250 gram ricotta

·     Potje of bakje zongedroogde tomaatjes

·     100 gram geraspte Parmezaanse kaas

·     Evt pijnboompitjes

·     1 springvorm

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een springvorm in met wat olie en bekleed met plakjes deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel.

 

Verhit de rest van de olie in een wok, pers de knoflook erboven uit en fruit deze voor 30 seconden. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. 

Schep de spinazie daarna in een zeef en duw met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk het vocht eruit. Schep de spinazie op een snijplank en snijd grof.

 

Breek de eieren boven een grote kom, voeg de ricotta toe en klop los. Meng de kaas, de spinazie en de zongedroogde tomaatjes erdoor en schep de vulling in de springvorm. 

 

Eventueel: leg wat pijnboompitjes bovenop de taart. 

 

Bak de taart in ca. 30 minuten iets onder het midden van de oven goudbruin en gaar. 

 


Knolselderijsoep met mosterd en walnoten 

Ingrediënten voor 1,5 liter:
•    1 kleine knolselderij
•    1 ui
•    1 teen knoflook
•    1 liter groente- of kippenbouillon
•    2 el (dijon) mosterd
•    1 flinke hand walnoten
•  Extra vierge olijfolie
•  Klontje roomboter
 
 Hoe maak je het?
Snijd de ui in grove stukken. Snijd de knoflookteen fijn. Schil de knolselderij. Dit gaat gemakkelijk wanneer je deze eerst in plakken snijd. Daarna kun je makkelijk de schil rondom eraf snijden. Snijd deze vervolgens in grove stukken.
Verhit de roomboter in een (soep)pan en bak de ui en knoflook aan.
Voeg de knolselderij toe en schep even om.
Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat pruttelen tot de knolselderij zacht is.
Haal de pan van het vuur en roer de mosterd door de soep. Pureer met een staafmixer of blender tot een egale massa. Voeg zo nodig extra water toe.
Proef en breng verder op smaak met zout, peper of extra mosterd.
Hak de walnoten fijn. Schep de soep in kommen en strooi de walnoten er over. Garneer nog met een beetje olijfolie.

Variaties/tips
• Garneer de soep met fijngesneden bieslook 
• Voeg tijdens het opdienen gebakken appeltjes toe aan de soep voor een zoete smaak die goed combineert met de mosterd. 
• Met wat makreelfilet erbij maak je van dit recept een snelle maaltijdsoep 
 

OZoGezond bananenbrood


Ingrediënten voor 1 bananenbrood:
-      3 bananen
-      150 gram amandelmeel of boekweitmeel (glutenvrij)
-      1,5 theelepel bakpoeder
-      3 eieren
-      snuf zout
-      2 eetlepels honing
-      1 handje noten (bv hazelnoten of pecannoten)
-      snuf kaneel
-      olie om in te vetten

Zo maak je het:
-      Verwarm de oven voor op 170 graden.
-      Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en meng alles in enkele seconden (niet te lang!) tot een     glad beslag.
-      Vet een cakevorm in of gebruik een siliconen cakevorm. 
-      Giet het mengsel in de vorm.
-      Zet de cakevorm in de oven en bak het bananenbrood in  55 minuten gaar.
-      Haal het bananenbrood vervolgens uit de oven, laat iets afkoelen en snijd vervolgens in plakken.

Om het bananenbrood nog lekkerder te maken kun je ook nog wat blauwe bessen of ander rood fruit aan het beslag toevoegen. 

Wist je dat....

Wist je dat OZoGezond nog veel meer recepten heeft? Je kunt elke week een lekker recept in je emailbox verwachten wanneer je je hiervoor aanmeld via onderstaand contactformulier. Zet in het bericht het woord "recept" en krijgt automatisch elke week een recept toegestuurd. 
Afmelden voor de recepten kan via ditzelfde formulier door in het bericht "geen recepten" meer te schrijven. 

Contact

OZoGezond

Telefoon: 06-27898707